اهل‌ نوشتن

و تو چه می‌دانی که سبک چیست؟| راهکاری برای تسلط به‌ انواع سبک‌های نوشتاری

سبک شما در نوشتن چیست؟ نمی‌دانید؟ پس با ما همراه باشید.

سینه‌ام دکان انباریست، سبکت چیست؟

فقط هفت کتاب تا رسیدن به سبک نوشتاری مخصوص خود فاصله دارید. بله فقط هفت کتاب. فکر نمی‌کردید کار به همین سادگی باشد؟ خب، امتحان را برای همین روزها گذاشته‌اند. کافیست یک بارامتحان کنید و توصیه‌های این یادداشت را موبه‌مو اجرا کنید.

موهبت حضور وُرد

وُرد را جدی بگیرید. در اصل، جدی‌گرفتن سیستمِ مزین به حضور ورد ضروری است. بعد جدولی ایجاد کنید از این‌ سرِ پنجره تا آن‌ سرِ پنجره. جدول ایجاد شده باید هفت ستون داشته باشد.

صله‌رحم با هفت کتاب مختلف

از هرچه بگذریم سخن کتاب خوش‌تر می‌باشد. حواستان باشد که هفت کتاب مختلف از هفت نویسنده‌ی حرفه‌ای یا مترجم صاحب‌سبک انتخاب کنید. مثل بهمن فرسی، شاهرخ مسکوب، پرویز دوایی، قاسم هاشمی‌نژاد، محمد قائد یا مترجم‌های چیره‌دستی از جمله سروش حبیبی، نجف دریابندری و… .

زمانی برای بازساخت سبک شخصی

اگر به هفت کتاب متفاوت دسترسی ندارید حتمن سری به باشگاه ادبیات بزنید. هفت‌ تا کتاب را انتخاب کردید؟ حالا نوبت به خواندن آن‌ها می‌رسد. کتاب اولی را برداشته و پنج صفحه از آن را بخوانید. بعد بلافاصله بروید سراغ جدول رسم شده و زیر ستون اول شروع کنید به نوشتن. فرقی نمی‌کند موضوع انتخابی شما چیست. می‌توانید راجع‌به هرچیزی که دوست دارید بنویسید. نوشتن بیوگرافی یا یکی از اهداف‌ مهم خودتان.

کار ما تمام شد؟

البته که تمام نشد. حالا بروید سراغ کتاب دوم. پنج صفحه از آن را بخوانید. بعد برگردید به ستون دوم و شروع کنید به نوشتن. فراموش نکنید که باید تند‌تند و پشت‌سر‌هم بنویسید، یعنی همان کاری که در آزادنویسی روزانه انجام می‌دهید. این پروسه را ادامه بدهید تا به کتاب هفتم برسید.

اصلن چرا این کار را انجام می‌دهیم؟

چون دوست داریم. البته دوست داریم یک نویسنده‌ی حرفه‌ای شویم. نویسنده‌ی حرفه‌ای بسته به موضوع باید بتواند سبک مخصوص آن را انتخاب کند. قطعن شما هم می‌دانید که اگر یک نویسنده بخواهد همه‌چیز را به یک سبک خاص بنویسد، آشکارا ایده‌هایش را سرمی‌برد.

خواندن کتاب یا نوشتن؟

ممکن است بگویید من ترجیح می‌دهم یک کتاب در زمینه‌ی سبک‌شناسی مطالعه کنم. عرضم به‌حضور انورتان که این تمرین بسیار موثرتر می‌باشد. این کار، شما را با ساختارِ سبک درگیر می‌کند.

و بعد؟

الان به هفت ستون که توسط آزادنویسی‌های شما پرشده نگاهی انداخته و هفت نوشته‌ی خود را با هم مقایسه کنید. این کار در درک تفاوتِ قلم نویسنده‌ی آن کتاب‌ها کمک کرده و زمینه‌ را برای پیدا شدن سروکله‌ی سبک مخصوص شما فراهم می‌سازد.

صبا مددی

16 پاسخ

  1. سلام چقدر زیبا و شیوا توضیح دادید صبا جان من حتما برنامه رو نصب خواهم کرد چقدر این سبک جالب هست با تشکر از استاد شاهین کلانتری و شما صبا جان

    1. خیلی خوشحال شدم که می‌خوایین این روش رو امتحان کنید. شما نویسنده‌ی بی‌نظیری هستین خانم گیلانی نازنینم.

  2. «اگر یک نویسنده بخواهد همه‌چیز را به یک سبک خاص بنویسد، آشکارا ایده‌هایش را سرمی‌برد.» عجب جمله ای.
    چه تمرین کاربردی و مفیدی. سپاس از شما.

    1. حوشحالم کامنت شما رو اینجا می‌بینم هما جان. اگر این روش رو امتحان کردین حتمن برای ما توی قسمت کامنت‌ها از نتیجه‌‌ی این تمرین بگین. منتظریم.

  3. من در وبینار حضور داشتم. اما وقتی لینک این یادداشت را دیدم مشتاق شدم حتما بخوانمش. اولین نوشته از شما بود که خواندم. و اگر بگویم حظ بردم اغراق نکرده‌ام. قلمی طناز و صمیمی. دست مریزاد صبا خانم دوست نادیده‌ی عزیز.

    1. خیلی ممنون به‌خاطر حضور پرانرژی شما خانم حشمتی دوست‌داشتنی. خیلی خوشحالم که این یادداشت رو دوست داشتین.

  4. با سلام به دوستان اهل‌نوشتن

    ۵ کتابی که برای انجام تمرین انتخاب کردم:

    پیامبر (جبران خلیل جبران)
    دنیای سوفی (ژوستین گردر)
    گلستان سعدی
    گزیده شعرهای سیلور استاین
    نجوم به زبان ساده (مایر دگانی)

    بررسی آزادنویسی‌هایم:
    نوع واژه‌ها، جمله‌بندی‌ها و بطور کلی ترکیب نوشتارها متفاوت بود.
    انجام این تمرین و تجربه‌ی تأثیرگذاری «ابزار بر رفتار» بسیار جذاب بود.

    با سپاس فراوان

    1. به به چه کتاب‌هایی. باید بگم نجوم به زبان ساده من رو وسوسه کرد که بخونمش. خوشحالم نتیجه‌ی خوبی از این تمرین گرفتین.

  5. سلام من از ساعت یک ربع به 17 تا 18 که وبینار اهل نوشتن استاد کلانتری شروع بشه از گفتگو در باغ شاهرخ مسکوب، داستان دده مهشید امیرشاهی، مقاله تولستوی نجف دریابندری، اردشیر بابکان قاسم هاشمی نژاد خوندم و نوشتم و الان هم می رم از ابله بخونم و بنویسم و بعد برم سر وقت داستانی از محمد قائد و پرویز دوایی. خیلی تجربه نابی بود. سعی می کنم همین رو هفتگی تکرار کنم.

  6. صبای عزیزم سپاس بابت یادداشت مفید و یادآوری نکات مهم وبینار که سبب شد در این صبح دل انگیز برم که رفته باشم سراغ ا تمرین این مهم ارزنده🙏

  7. سلام صبا جان

    عدد هفت هم که یک عدد مقدس هست.
    مرسی از این نوشته با واژه‌های پرجنب و جوش‌ات. خاص قلم خودته.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *