اهل‌ نوشتن

اهمیت نظم نوشتاری در زندگی یک نویسنده

اگر شما هم از آن دسته افرادی باشید که می‌خواهند برای تجربه‌ی موفقیت دست به کارهایی بزنند که زندگی‌شان را متحول کند، احتمالن به این می‌اندیشید که برای سال جدید چه اهدافی را درنظر بگیرید.

اگر رهروی مسیر نویسندگی باشید قطعن می‌دانید، یکی از اصلی‌ترین اهدافی که باید برای خودتان درنظر بگیرید ایجاد نظم نوشتاری است.

نظم نوشتاری چیست؟

نویسنده‌ای که حتی یک روز را بدون نوشتن (هر اندازه و در هر حوزه‌ای) سپری کند، نمی‌تواند امیدوار باشد که در این راه به رشد قابل توجهی برسد. البته علاوه‌برآن توجه به اصول نویسندگی بسیار اهمیت دارد. آنچه بر من به عنوان یک نویسنده‌ی چهارساله ثابت شده، این است که هیچ قرص و کپسول و میانبری جز مداومت در نوشتن وجود ندارد تا به سطح قابل قبولی در هنر نویسندگی برسیم.

برای آنکه بتوانیم این مداومت را ایجاد کنیم نیاز به ابزارهایی داریم که به‌کار بردنشان سبب ایجاد نظم نوشتاری می‌شود و این نظم نوشتاری علاوه‌بر اینکه باعث افزایش مهارت نویسندگی  می‌شود، باعث رشد ما نیز خواهد شد.

ما برای نوشتن نیازمند تفکر هستیم و خوراک این تفکر مشاهده و مطالعه است. پس نیاز به نوعی سبک زندگی داریم که امکان مشاهده‌گری و مطالعه را برای ما ایجاد کند.

چگونه نظم نوشتاری ایجاد کنیم؟

همانطور که اثر انگشت هیچ دو نفری شبیه هم نیست، هیچگاه نمی‌توان یک الگو برای زندگی همه پیشنهاد داد؛ وگرنه ما چه تفاوتی با ربات‌ها داشتیم؟ ایجاد نظم نوشتاری در سبک زندگی هرکدام از ما منحصر به خودمان است و عواملی مانند: انرژی، زمان و محیط در ایجاد این نظم تاثیر می‌گذارد.

با این‌حال می‌توان ابزارک‌ها یا تکنیک‌هایی را ایجاد کرد تا بتوانیم از زمان‌های خالی (مرده) یا حفره‌های زمانی بین کارها و مشغله‌ها به نفع خود بهره ببریم. یکی از این تکنیک‌ها نردبان نویسندگی است که می‌توانید با مراجعه به این لینک جزئیاتش را مطالعه کنید.

ابزارک‌ دیگر کتاب‌های آموزش نویسندگی است. کتاب‌هایی که به شما تمرین‌هایی برای نوشتن ارائه می‌کند و باعث می‌شود تا ایده‌های خلاقانه‌ی نویسندگی در ذهن شما پرورش یابد. از نمونه‌ی این کتاب‌ها می‌توانم موارد زیر را معرفی کنم:

  • کتاب ۱۰۰۱ پیشنهاد درخشان برای نویسندگی، رن شاو، انتشارات افراز
  • حق نوشتن، جولیا کامرون، نشر هیرمند
  • پرنده به پرنده، آن لاموت، نشر بیدگل
  • بعد از نوشتن بسوزان، شارون جونز، نشر دیوار

چند شکل نظم نوشتاری داریم؟

می‌توان ایجاد این نظم نوشتاری را به دو شکل بیان کرد:

  • منعطف 
  • ثابت

در هر دوی این روش‌ها آنچه اهمیت دارد این است که به حداقل میزانی که می‌شود برای نوشتن یا خوراک نوشتن در نظر گرفت پایبند باشیم. این حداقل می‌تواند سه‌ خط نوشتن باشد یا یک صفحه مطالعه از یک کتاب.

نظم نوشتاری منعطف

اگر ساعت کاری مشخصی دارید یا برای کارهای خانه و فعالیت‌های مجازی‌تان زمان مشخصی درگیر هستید، این زمان‌ها را ثبت کنید و ساعت‌های خالی مابین این فعالیت‌ها را تخمین بزنید. سپس برای این زمان‌های خالی برنامه‌ی نوشتن یا مطالعه درنظر بگیرید. برای آنکه عملکرایی خودتان را تقویت کنید دستاوردی کوچک را برای انتهای روز تعیین کنید. این دستاورد کوچک می‌تواند شروع نوشتن کتاب باشد یا صرف تولید محتوا برای وبلاگ خودتان یا دیگران شود.

مثلن من به‌عنوان یک دانشجو ساعت‌های ناهار و نماز را می‌توانم برای نوشتن سه‌خط یا مطالعه‌ی یک صفحه کتاب غیردرسی درنظر بگیرم. اگر وقت بیشتری پیش بیاید (مثل غیبت استاد) بیست الی سی دقیقه از فرصت پیش آمده را به‌طور متمرکز روی نوشتن می‌گذارم. در غیر این صورت، مسیر دانشگاه تا خانه را به شنیدن یک فایل از کتاب صوتی یا مطالعه یک فصل اختصاص می‌دهم و در انتهای روز می‌توانم حداقل یک یادداشت سیصدکلمه‌ای برای وبلاگم فراهم کنم.

نظم نوشتاری ثابت

اگر مابین فعالیت روزانه‌تان وقت کافی برای تمرکز روی نوشتن ندارید می‌توانید ساعتی در روز را که ذهن و محیط اطرافتان آرام‌تر است انتخاب کنید برای رسیدگی به نظم نوشتاری. مثلن تصور کنید من کارمندی باشم که باید راس ساعت هشت صبح در محل کارم حاضر باشم. به‌جز فعالیت‌های مربوط به شغلم فرصتی برای مطالعه و نوشتن ندارم. من می‌توانم رسیدگی به این نظم نوشتاری را به ساعت‌های ابتدای روز (مثلن پنج تا شش) اختصاص بدهم یا به ساعت‌های پایانی شب (دوازده تا یک بامداد). تعیین این ساعت‌ها باز هم به سبک زندگی ما بستگی دارد.

سخن پایانی

ایجاد نظم نوشتاری به ما نویسندگان و کسانی که می‌خواهیم زندگی پرمایه‌ای را تجربه کنیم کمک می‌کند تا از روزمان بیشترین بهره را ببریم. ایجاد این نظم نوشتاری نیازمند صبوری، مداومت و دلسوزی خودمان نسبت به خودمان است. نظم نوشتاری می‌تواند به ما کمک کند تا خودمان را بهتر بشناسیم، راه و روش‌مان را برای بهره‌وری پیدا کنیم و با این کار اعتمادبه‌نفس و مهارتمان به مرور افزایش می‌یابد.

مبینا اهل ایمانی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *